fredag 26. november 2010

Fredagskveld:)

Tova votter klar for å pakkes inn.
Bildet er ikke av de beste,
men regner med at gaven kommer til å varme likevel:)



Synes ofte at fin gjærbakst taper seg fort.
Etter en dag eller to blir baksten gjerne tørr/gammel,
men ikke ikke denne oppskriften på
CHALLAH som er et jødisk brød.
Hevingen tar litt tid, men resultatet er verdt ventetiden:)
CHALLAH
Lag vanlig gjærdeig av:
1 pk gjær
2 glass lunkent vann
1 glass sukker
1,5 ts salt
2 egg
1 eggeplomme
100 g smelta smør
ca 8 glass hvetemel
*
Smør en bolle,
ha deigen i bollen og la deigen heve i ca 1,5 time.
Trykk deigen ned, og la den så heve i 45 min.
Del deigen i tre deler som trilles ut til pølser
før de flettes sammen til et brød.
Etterheves under klede i 45 min.
Pensles med eggehvite
og strøes med valmue- eller sesamfrø.
Stekes på nederste rille på 180 grader i ca 45 min.


Hadde glemt å kjøpe valmuefrø.....


God helg!

tirsdag 23. november 2010

Julegaveproduksjon..

For ei stund tilbake fikk jeg et lite hint fra svigermor
om at lue med flettemønster sto veeeeldig høyt på ønskelista til jul.
Ble veldig glad for dette tipset
for det er ikke lett å finne på gaver til eldre folk som har "alt".
Falt helt for Alpaca Silk fra Viking.
Et nydelig garn som består av 50% alpakka og 50% silke.
Det er lett å strikke med, mykt og stikker ikke,
noe som er veldig viktig når man strikker lue.

Da lua var ferdig,
fant jeg ut at det hadde vært
flott med votter til.

(En kamerasky modell;))))) )




Nærbilde av mønsteret som ligner på flettemønster,
men som ikke krever en flettepinne under strikkinga.



Kan jo ikke ha et blogginnlegg uten mat....
Denne gangen er det mørlefser som står på menyen.
Det eneste som ikke er bra med disse lefsene,
er at de er så gode at de ikke når fryseren uten at mengden har minket betraktelig;))




torsdag 18. november 2010

Selvlaget "Italiensk pizza"

Italiensk pizza med ekstra tynn bunn er nydelig,
men jeg hadde aldri laget det selv til min søster
tipset meg om følgende oppskrift:
Bunn:
800 g hvetemel,
8 g tørrgjær (litt under èn pakke),
1,5 ts salt blandes sammen og tilsettes
5 dl kaldt vann og
3 ss olivenolje
*
Deigen knaes godt til den blir smidig og glatt.
Deigen trilles ut til en tykk pølse som deles i 6-7 biter.
Bitene trilles til boller som settes på et fat og dekkes ned plast.
Fatet settes i kjøleskapet i ca 40 min.
I mellomtiden lages sausen:
Ha olje i en gryte,
tilsett hakket hvitløk som surres uten å bli brun.
Ha oppi
1 boks hakket tomat
Sausen putrer lett mens du smaker den til med salt,
pepper og basilikum.
Avkjøl sausen.
Kjevle deigen tynt ut med mye mel.
Løft den ferdige bunnen over på bakeplate.
Smør saus utover
Ha på ost og
eget valg av fyll.
Stekes på 250-275 grader
og så er det bare å nyte:)))))
Denne varianten er med parmesan, mozzarella, gorgonzola.
Det er en "hvit" pizza, d.v.s. uten tomatsaus.
En nydelig pizza med mye smak.


Pizza med pepperoni, løk og arrabbiata (hot krydder)
Pizza med saus, ost og cherrytomater.
Når den er ferdigstekt toppes den med parmaskinke og parmensan.



tirsdag 16. november 2010

Hjemme igjen

Har hatt noen utrolig flotte dager i Roma.
Bare så trist at dagene gikk så alt for fort.
Men en ting er i alle fall sikkert;
jeg skal tilbake:)))))
Litt av en overgang å komme tilbake til vinter og grader rundt null
etter å ha nytt sol og temperaturer rundt 20 varmegrader...




Hva er vel Roma uten vin og pasta?
Vi besøkte Cul de Sac som er Romas eldste vinbar.
Nydelig pastaretter og god vin ble en perfekt lunsj.




Torget i Tromsø blekner totalt i sammenligning med Campo de fiori.
Her kunne jeg ruslet rundt en hel dag og nytt utvalget av
frukt, grønnsaker, krydder, olivenoljer, pasta...........

Food-heaven:))))
Måtte selvfølgelig ha med meg varer herfra.




onsdag 10. november 2010

På reisefot

Kofferten er henta fram
og nå gjelder det å pakke med omhu:)



Skal tilbringe ei langhelg i Roma.
Gjett om jeg gleder meg.
Skal bli skikkelig deilig å nyte varme,
god mat og drikke
og ikke minst omgivelsene.


Må selvfølgelig ha lesestoff med på turen.
Er en stor fan av Cecilia Samartin.
Har akkurat lest ferdig "Mofongo"
og anbefaler den på det varmeste.



Ønsker dere alle ei riktig god helg.
Kommer sterkere tilbake når turen er over:)

søndag 7. november 2010

Innekos

Etter ei uvanlig hektisk helg med personalfest på fredag
og jaktfest på lørdag,
var det godt å kunne bruke søndagen til å roe ned på:)


Vinteren har meldt sin ankomst
og sønnen i huset ønsket seg nye votter.



Etter å ha utsatt brødbakinga i flere dager,
slapp jeg opp for unnskyldninger.
Ingenting smaker så godt som nybakt brød:)



Mens det blåser surt rundt hushjørnene,
er det godt å krype opp i sofaen med ei god bok.
Er en stor fan av Camilla Läckberg.





tirsdag 2. november 2010

Eplebombe

Har atter en gang bakt kake....
Denne gangen hadde jeg ei god unnskyldning,
far i huset hadde nemlig bursdag;)
Valget falt denne gang på
en nydelig og faktisk ikke så alt for usunn
EPLEBOMBE
Mørdeig:
250 g hvetemel
125 g smør smuldres i melet
0,5ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
125 g melis
1 sammenpisket egg blandes i.
Hvis deigen blir tørr, kan du tilsette noen dråper kaldt vann.
Deigen settes kaldt ca 1 time.
Deigen trykkes ut helt opp til kanten i smurt kakeform (26cm).




Skrell 2 kg syrlige epler (f.eks.Granny Smith)
Del eplene i båter.
Kok sukkerlake av 2 dl vann
og 1 dl sukker.
Eplene kokes i laken til de er så vidt møre.
NB! Ca 1/3 av eplebåtene om gangen.
Ha de ferdigkokte eplebåtene over i et dørslag så de får renne av.
De kokte eplebåtene blandes så med 1 dl rosiner,
kanel etter smak( jeg liker mye kanel) og
romessens etter smak (for de som liker det).




Epleblandigen fylles i paiskallet.
Stek kaken nederst i ovnen på 175 grader C
i ca 1 time.


Serveres kald eller varm.
Tilbehør: krem, is, vaniljekesam eller vaniljesaus.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails